De verschillende soorten printerinkt

De verschillende soorten printerinkt

Inkt is een vloeistof die wordt gebruikt om op media af te drukken. Voor digitale afdrukken wordt het in verschillende vormen aangetroffen: waterig, als oplosmiddel, elektronenstraal, latex… Hieronder wordt meer informatie gegeven over deze verschillende soorten printerinkt, ook wel cartridges Nijmegen genoemd.

Waterige inkt 

De waterige inkt kan worden gecombineerd met water. Het gebruik ervan is eenvoudig. Om het te gebruiken, meng je inkt en water om de kleurstof te maken. Waterige inkten zijn een combinatie van verschillende essentiële kleuren. Dit zijn cyaan, magenta, geel en zwart. Met deze kleuren kun je een kleurenpalet maken; het volstaat om ze samen te mengen in de aangegeven verhoudingen. Zo krijg je een exacte kleur.

Solventeninkt

Wat betreft solventinkt, deze wordt verkregen door drie componenten te combineren, waaronder een kleurstof, een oplosmiddel, een bindmiddel en additieven met een specifieke functie. Solventinkten zijn complexer in gebruik en zeer vervuilend. In feite worden ze gebruikt bij digitaal of inkjetprinten. Ze worden gebruikt om rechtstreeks op media af te drukken en hebben geen andere toepassingen nodig. Fotogravure en flexografische solventinkten worden ook gebruikt om plastic zakken, golfkartons of een groot aantal afdrukken te graveren.

UV inkt

Op het te bedrukken materiaal wordt een folie gebruikt om UV inkt aan te kunnen brengen. Ultraviolette inkten hebben de bijzonderheid dat ze onmiddellijk drogen. Dit voordeel is te danken aan een chemische reactie die wordt gegenereerd door de verstrooiing van een ultraviolette straal of door een elektronen straal. Het gebruik van dit type inkt is geschikt voor laag doorlatende materialen zoals kartonpapier, PVC-plastic en dit ongeacht de gebruikte druktechniek.

Latex inkt

Latexinkten zijn gemaakt van water. Dit is een echte aanwinst voor het milieu, want ze zijn geurloos en stoten geen vervuilende stoffen uit. Latex inkten worden gebruikt op papier, vinyl of textiel cartridges. Nu je alles weet over de verschillende soorten inkten is het eenvoudig om te bepalen welk soort inkt jij nodig hebt voor jouw printer. Succes met printen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *